FINANÇAMENT

La Comissió Europea ha creat una guia interactiva per a facilitar l'accés a les oportunitats de finançament per al període 2021-2027 en els sectors culturals i creatius.
Aquesta guia tracta de respondre a tres preguntes (tipus de sector, organització i suport que es busca) a través de les quals s'obtindran uns resultats amb les oportunitats de finançament que més s'adapten a les necessitats de l'organització/projecte.

La plataforma Creative Unites ha posat en marxa dues noves eines per al sector de les ICC:
-
So You need Money? Es tracta d'un cercador que recull al voltant de 700 diferents oportunitats de finançament privat i públic per a les ICC.
-
My Intellectual Property: ofereix més de 250 eines sobre propietat intel·lectual especialitzades en els sectors culturals i creatius, facilitant l'accés a informació, fonts i programes en diferents idiomes sobre aquesta temàtica.

Cerques un soci per al teu projecte europeu? Vols conèixer a altres organitzacions que també busquen socis? Existeixen cercadors de socis en els quals es publiquen oportunitats concretes de col·laboració, per exemple:
• Luxemburg - Creative Europe Partner Search
• España - Búsqueda de socios Europa Creativa Cultura
• Itàlia - Partner Search Database
• Eslovènia - Partner Offers

S'ha publicat el Programa Anual de Treball 2023 del Programa Europa Creativa, on s'estableixen les prioritats de cada subprograma i les característiques de les seues convocatòries per a l'any vinent, a més del pressupost.

La plataforma On the Move, en col·laboració amb Music Export Poland, ha publicat una Guia de Finançament de la Mobilitat Musical a Europa, que ofereix una visió general dels organismes i programes de finançament que donen suport a la mobilitat internacional dels artistes musicals (autors, compositors, músics, bandes, orquestres) i altres professionals de la música que viatgen des d'i/o cap a països europeus. La guia inclou 46 països localitzats en el continent europeu.
INFORMACIÓ DE MERCAT

La CITIB (Creative Industries Trade & Investment Board) ha elaborat un pla per a augmentar les exportacions i les inversions en les indústries creatives del Regne Unit. El document, "Putting the UK's Creative Industries Centre Stage", estableix l'objectiu d'augmentar les exportacions de serveis creatius del Regne Unit fins a 66.000 milions de lliures i les exportacions creatives fins a 12.000 milions de lliures per a 2030.
També es presenten alguns dels casos d'èxit més rellevants d'empreses britàniques en el seu procés d'internacionalització.

Com li posem preu al nostre treball creatiu? Utilitzant exemples concrets de diversos països, en l'informe “A priceless price list” de la International Network for Contemporary Performing Arts es reflexiona sobre iniciatives institucionals o independents que poden assegurar unes condicions financeres predictibles i adequades per al treball en el sector.

La Comissió Europea ha publicat a principis de 2023 un “Estudi sobre la Salut i el Benestar dels Músics”, en el qual se subratllen els principals riscos físics relacionats amb la salut mental dels músics professionals, mostrant polítiques i bones pràctiques per part dels Estats membres per a atallar aquestes problemàtiques.

La Comissió Europea ha publicat al desembre de 2022 l'“Informe sobre la Dimensió Cultural del Desenvolupament Sostenible en les accions de la UE”, en el qual es destaca la dimensió cultural del desenvolupament sostenible en les polítiques, programes i iniciatives europees actuals i futures i es demanda una major coherència entre les accions europees en aquests àmbits.

L'Agència Andalusa d'Institucions Culturals ha publicat un Estudi sobre Nous Mercats i Oportunitats de Negoci per a la Indústria Cultural i Creativa, en el qual s'identifiquen noves oportunitats per als sectors de les arts escèniques, la música, les arts visuals, l'audiovisual, el llibre, el patrimoni i els videojocs.

En el marc del projecte europeu "Cultural Relations Platform" s'ha publicat l'estudi "Ukrainian Cultural Actors Mapping and Needs Assessment", que recull un mapatge d'actors culturals i creatius a Ucraïna, així com les necessitats dels operadors culturals, a més d'un resum de les oportunitats de col·laboració amb el sector cultural al país.

Què significa l'acció climàtica per a les indústries del sector cultural i creatiu? En la COP27 d'Egipte, el EIT Climate-KIC va reunir actors de les indústries de la moda, els videojocs, el disseny, l'arquitectura i la tecnologia web, i els va plantejar com podrien contribuir a aconseguir els objectius climàtics. Els panells de discussió estan disponibles per al seu visionat en la web:

En el marc del projecte europeu "MESOC", la ciutat de Rijeka i la Universitat de Rijeka organitzen els dies 30 de novembre i 1 de desembre la Conferència Internacional "La cultura en el període post-pandèmic - una oportunitat de creixement i noves oportunitats". Està prevista l'organització de dues taules redones, una sobre "espais nous i/o compartits en la cultura", i una altra sobre "l'enfocament tradicional enfront d'enfocament digital - diferents perspectives per a la cultura". La inscripció per a assistir està oberta (modalitat en línia i modalitat presencial).

Cent cinquanta Estats han adoptat per unanimitat una ambiciosa Declaració per a la Cultura al final de la conferència sobre cultura més gran celebrada en els últims 40 anys "MONDIACULT 2022" convocada per la UNESCO.
Reflecteix l'acord dels països sobre un full de ruta comú per a enfortir les polítiques públiques en l'àmbit de la cultura.

En el marc del projecte "i-Portunus Houses – Kick-Start a Local Mobility Host Network for Artists & Cultural Professionals in All Creative Europe Countries" , la European Cultural Foundation, MitOst i Kultura Nova Foundation han publicat un estudi d'investigació sobre la mobilitat en la cultura dut a terme per experts de diferents disciplines, que cobreix, entre altres aspectes, el marc conceptual de la mobilitat en la cultura; un estudi sobre la mobilitat en la cultura des de la perspectiva dels artistes, els professionals de la cultura, els amfitrions i els finançadors; una avaluació del programa de beques de mobilitat i-Portunus Houses i l'escenari per al futur de la mobilitat en la cultura.

La Unió Europea ha publicat l'estudi "Situació dels teatres en els Estats membres de la Unió Europea", en el qual s'analitza l'impacte del sector del teatre a la Unió Europea, la seva estructura econòmica i de negoci i les conseqüències de la pandèmia COVID-19 en el sector, entre altres temes.

La Comissió Europea ha desenvolupat una eina interactiva de mapatge d'oportunitats de finançament per al sector audiovisual i mitjana.
L'objectiu d'aquest mitjà interactiu és facilitar l'accés als mecanismes de suport financer relacionats amb la UE. Inclou informació sobre oportunitats de finançament per a entitats tant del sector audiovisual com dels mitjans informatius. Ajudarà als actors del mercat dels mitjans a identificar i sol·licitar la font més adequada de suport de la UE entre els programes i instruments disponibles per a ells.

S'ha llançat l'informe de progrés de la Iniciativa New European Bauhaus. Aquesta iniciativa és un moviment creatiu relacionat amb l'art, la cultura, la inclusió social, la ciència i la tecnologia, l'objectiu de la qual és dissenyar futures maneres de viure.
A més, també pretén fomentar el Pacte Verd i crida a un esforç col·lectiu de la societat en relació a construir un futur sostenible i inclusiu.


La Comissió Europea publica en castellà la guia «Com comunicar el teu projecte». Una guia pas a pas sobre la comunicació de projectes i resultats», elaborada per la Comissió Europea en col·laboració amb l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA). Aquesta guia té per objecte ajudar als projectes beneficiaris de diversos programes de la Comissió, entre ells Europa Creativa, CERV o Erasmus+, en la planificació, desenvolupament i avaluació en les seues activitats de comunicació.

El Ministeri de Cultura i Esport disposa d'un localitzador de residències, espais de creació i centres d'art contemporani. Aquesta eina complementa i amplia la labor empresa amb la publicació de la Guia de Recursos per a l'Arts Visuals i que s'incardina dins d'una estratègia de suport a la projecció internacional del sector de les arts visuals espanyoles, mitjançant l'elaboració d'estudis i programes de localització de residències en l'exterior, per a afavorir la mobilitat dels creadors.

Dins del projecte Culture for Health, cofinançat per la Comissió Europea, s'ha publicat l'informe "Culture's contribution to health and well being - A report on evidence and policy recommendations for Europe". L'objectiu d'aquest informe és sintetitzar l'evidència existent sobre l'efecte positiu de les activitats artístiques i culturals en la salut i el benestar.

El Ministeri de Cultura i Esport llança el portal 'Ecosistema Cultura Territori'. El seu objectiu és impulsar i revitalitzar un ecosistema cultural divers en el medi rural que consolide l'oferta cultural, enfortisca el sector cultural i creatiu i genere oportunitats d'ocupació.
El portal recull la cartografia de projectes beneficiaris, que s'anirà ampliant a mesura que es resolguen en els pròxims mesos les diferents convocatòries, i possibilita el desplaçament per la geografia espanyola per a conéixer en profunditat les iniciatives culturals finançades, els seus promotors i l'àrea on desenvolupen la seua activitat.
_edited.jpg)
Dins de la iniciativa New European Bauhaus, l'objectiu de la qual és reflexionar sobre futures formes de viure, s'han posat en marxa dos cercadors de projectes i idees sostenibles, innovadores i inclusives que puguen resultar inspiradores, fomentant així el Pacte Verd Europeu amb la vida quotidiana. Es distingeixen dos cercadors, on es pot filtrar per països i per temes:
_edited.jpg)
L'Observatori Basc de la Cultura disposa de la guia "Cultura i Sostenibilitat", en la qual es detalla l'estat de la qüestió sobre el binomi entre cultura i sostenibilitat, explorant els estudis, propostes i iniciatives que demostren tant la importància de la cultura en la millora de la responsabilitat ambiental com la influència que ha rebut el sector pels relats de sostenibilitat existents. A més, es posa a la disposició del sector cultural una guia pràctica per a orientar l'acció de les organitzacions culturals cap a l'adopció de mesures de desenvolupament sostenible en l'àmbit mediambiental.

El British Council ha publicat l'informe “Soft Power i Relacions Culturals: Anàlisi Comparativa”. Aquesta anàlisi es basa en un estudi empíric de l'estructura organitzativa de les relacions culturals als EUA, Rússia, Corea, França, el Brasil, Qatar, EAU, Turquia, l'Índia, el Japó, Regne Unit, UE, Alemanya i la Xina i identifica les característiques clau de les relacions culturals i les seues actuacions en diferents llocs del món com a vector de suport a la política i promoció exterior dels territoris.

En el marc del projecte europeu CICERONE, s'ha publicat l'informe “Xarxes de producció en el sector cultural i creatiu: estudis de casos en el patrimoni cultural, els arxius i les biblioteques”. L'objectiu d'aquests estudis de cas és comprendre els vincles i mecanismes clau de les xarxes de producció del sector cultural i creatiu i explorar quines polítiques públiques poden contribuir a millorar el suport als sectors cultural i creatiu.

El dia 21 d'abril es va celebrar el Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació, dia designat per Nacions Unides per a conscienciar sobre el paper que la cultura i la creativitat juguen en el desenvolupament humà. Segons Nacions Unides, la cultura i la creativitat contribueixen en el 3,1% del PIB mundial i suposen 6,2% de l'ocupació en el món. Les exportacions de béns i serveis culturals s'han duplicat en les últimes dècades. En aquesta línia, l'informe “Repensar les polítiques per a la creativitat: Plantejar la cultura com ben públic general”, de Nacions Unides, incideix, mitjançant dades il·lustratives, sobre com les polítiques poden impulsar ecosistemes creatius per a aconseguir un món més sostenible amb l'horitzó 2030.

Les xarxes d'organitzacions del sector cultural i creatiu són un instrument clau per a donar suport a la internacionalització dels agents del sector. La Unió Europea cofinança 37 xarxes paneuropees d'organitzacions culturals i creatives, en el marc del programa Europa Creativa (2021-2027). Aquestes xarxes, de caràcter multisectorial o específiques d'un sector (música, arquitectura, arts escèniques, etc.) fan costat a organitzacions i professionals de la cultura que contribueixen a reforçar la competitivitat i la diversitat dels sectors culturals i creatius europeus.
A manera il·lustrativa, la xarxa European Creative Business Network engloba a 186 membres de 138 països i regions (agències públiques, entitats de finançament, organitzacions promotores i d'investigació, etc.) en l'àmbit de les indústries culturals i creatives, o la xarxa European Creative Hubs Network inclou a pols i espais creatius amb impacte econòmic i social a Europa.
_edited.jpg)
El Consell d'Europa ha publicat l'informe “Free to Create: Artistic Freedom in Europe”. En ell s'examinen els reptes als quals s'enfronten els artistes i treballadors culturals europeus en la pràctica del seu dret a la llibertat d'expressió artística dins d'Europa, des del nivell normatiu i legislatiu, fins a atacs de grups no governamentals o lobbies que influeixen en l'autocensura.

L'Institut Cervantes posa a la disposició del sector editorial el Mapa Mundial de la Traducció, un generador de coneixement a partir de la producció massiva de metadades sobre obres publicades i traduïdes a l'alemany, àrab, xinés mandarí, francés, anglés, italià, japonés, portugués, rus i suec.
_4_edited.jpg)
Coneixes la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO? Aglutina a 180 ciutats que treballen juntes cap a un objectiu comú: posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria. Les ciutats de Dénia (gastronomia) i Manises (artesania) són part d'aquesta xarxa des de 2015 i 2021 respectivament.
CAPACITACIÓ

Com encaminar el teu projecte empresarial cap als mercats internacionals? Entre altres recursos, el Basque District of Culture and Creativity disposa en el seu web d'una Guia d'Internacionalització, eina orientada a assegurar una internacionalització sostenible, sòlida i segura dels agents culturals i creatius.

El projecte europeu de cooperació a la regió mediterrània CHEBEC - Hacking the Mediterranean Economy through the Cultural and Creative Industries, desenvolupat entre 2018 i 2020 ofereix una Guia Digital per a la Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives, orientada a emprenedors del sector cultural i creatiu, amb especial atenció al suport a la innovació i la internacionalització.

Quines són les barreres per a la internacionalització dels serveis creatius intensius en coneixement? Recentment s'ha publicat en la revista Ekonomiaz de la Universitat del País Basc un article que explora les dificultats a les quals s'enfronten les empreses creatives a l'hora d'internacionalitzar-se, les implicacions que tenen des del punt de vista de negoci i les polítiques públiques.

El creixement internacional implica col·laborar amb altres organitzacions, que es converteixen en aliades en el procés d'internacionalització. El British Council ha dissenyat el curs en línia gratuït “Facilitating Cultural Collaborations” dirigit a creadors i emprenedors interessats a millorar la qualitat i la naturalesa de les seues col·laboracions.

En el marc del Pla "Cultura per a la recuperació", s'ha posat en marxa un Pla de Formació, que inclou una sèrie de cursos i activitats formatives dirigides als agents que formen l'ecosistema cultural i creatiu de la Comunitat Valenciana. A continuació trobaràs tota la informació sobre els cursos oferts per les universitats adherides:
• Universitat Jaume I de Castelló (UJI)
• Universitat de València (UV)

Centre Stage Online és part de Centre Stage, un projecte de col·laboració europeu per a dones artistes professionals de les arts escèniques i la música. Té com a objectiu contribuir a un canvi positiu tant a nivell individual com estructural per a dones artistes a Europa. En aquest sentit, ofereix un curs en línia gratuït.

El Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) ofereix un curs en línia en Emprenedoria Creativa. Està dividit en 3 mòduls, on es podran conéixer metodologies per a desenvolupar habilitats emprenedores, així com identificar conceptes clau de gestió financera a l'hora d'emprendre negocis creatius.
Ofereix la possibilitat de conéixer el panorama d'Amèrica Llatina i Carib, on es coneixeran desafiaments que han d'afrontar els emprenedors creatius, a més de conéixer com els han superats i com han aprofitat les oportunitats presentades.