top of page

FINANÇAMENT

Guia Cultura.png

La Comissió Europea ha creat una guia interactiva per a facilitar l'accés a les oportunitats de finançament per al període 2021-2027 en els sectors culturals i creatius.


Aquesta guia tracta de respondre a tres preguntes (tipus de sector, organització i suport que es busca) a través de les quals s'obtindran uns resultats amb les oportunitats de finançament que més s'adapten a les necessitats de l'organització/projecte.

creativesunite_1200x675_edited.jpg

La plataforma Creative Unites ha posat en marxa dues noves eines per al sector de les ICC:

  • So You need Money? Es tracta d'un cercador que recull al voltant de 700 diferents oportunitats de finançament privat i públic per a les ICC.

  • My Intellectual Property: ofereix més de 250 eines sobre propietat intel·lectual especialitzades en els sectors culturals i creatius, facilitant l'accés a informació, fonts i programes en diferents idiomes sobre aquesta temàtica.

claudio-schwarz-k39RGHmLoV8-unsplash.jpg

Cerques un soci per al teu projecte europeu? Vols conèixer a altres organitzacions que també busquen socis?  Existeixen cercadors de socis en els quals es publiquen oportunitats concretes de col·laboració, per exemple:
   • Luxemburg - Creative Europe Partner Search
   • España - Búsqueda de socios Europa Creativa Cultura
   • Itàlia - Partner Search Database
   • Eslovènia - Partner Offers

guillaume-perigois-wVqC9dty3VQ-unsplash.jpg

S'ha publicat el Programa Anual de Treball 2023 del Programa Europa Creativa, on s'estableixen les prioritats de cada subprograma i les característiques de les seues convocatòries per a l'any vinent, a més del pressupost.

Captura_edited.jpg

La plataforma On the Move, en col·laboració amb Music Export Poland, ha publicat una Guia de Finançament de la Mobilitat Musical a Europa, que ofereix una visió general dels organismes i programes de finançament que donen suport a la mobilitat internacional dels artistes musicals (autors, compositors, músics, bandes, orquestres) i altres professionals de la música que viatgen des d'i/o cap a països europeus. La guia inclou 46 països localitzats en el continent europeu.

INFORMACIÓ DE MERCAT

reino unido ICC.png

La CITIB (Creative Industries Trade & Investment Board) ha elaborat un pla per a augmentar les exportacions i les inversions en les indústries creatives del Regne Unit. El document, "Putting the UK's Creative Industries Centre Stage", estableix l'objectiu d'augmentar les exportacions de serveis creatius del Regne Unit fins a 66.000 milions de lliures i les exportacions creatives fins a 12.000 milions de lliures per a 2030.

També es presenten alguns dels casos d'èxit més rellevants d'empreses britàniques en el seu procés d'internacionalització.

erik-mclean-PFfA3xlHFbQ-unsplash_edited.jpg

Com li posem preu al nostre treball creatiu? Utilitzant exemples concrets de diversos països, en l'informe “A priceless price list” de la International Network for Contemporary Performing Arts es reflexiona sobre iniciatives institucionals o independents que poden assegurar unes condicions financeres predictibles i adequades per al treball en el sector.

manuel-nageli-7CcPLtywRso-unsplash_edited.jpg

La Comissió Europea ha publicat a principis de 2023 un “Estudi sobre la Salut i el Benestar dels Músics”, en el qual se subratllen els principals riscos físics relacionats amb la salut mental dels músics professionals, mostrant polítiques i bones pràctiques per part dels Estats membres per a atallar aquestes problemàtiques.

pexels-magda-ehlers-613431_edited.jpg

La Comissió Europea ha publicat al desembre de 2022 l'“Informe sobre la Dimensió Cultural del Desenvolupament Sostenible en les accions de la UE”, en el qual es destaca la dimensió cultural del desenvolupament sostenible en les polítiques, programes i iniciatives europees actuals i futures i es demanda una major coherència entre les accions europees en aquests àmbits.

possessed-photography-U3sOwViXhkY-unsplash_edited.jpg

L'Agència Andalusa d'Institucions Culturals ha publicat un Estudi sobre Nous Mercats i Oportunitats de Negoci per a la Indústria Cultural i Creativa, en el qual s'identifiquen noves oportunitats per als sectors de les arts escèniques, la música, les arts visuals, l'audiovisual, el llibre, el patrimoni i els videojocs.

gleb-albovsky-sbPI02mZqxs-unsplash_edited.jpg

En el marc del projecte europeu "Cultural Relations Platform" s'ha publicat l'estudi "Ukrainian Cultural Actors Mapping and Needs Assessment", que recull un mapatge d'actors culturals i creatius a Ucraïna, així com les necessitats dels operadors culturals, a més d'un resum de les oportunitats de col·laboració amb el sector cultural al país.

Image by Wim van 't Einde

Què significa l'acció climàtica per a les indústries del sector cultural i creatiu? En la COP27 d'Egipte, el EIT Climate-KIC va reunir actors de les indústries de la moda, els videojocs, el disseny, l'arquitectura i la tecnologia web, i els va plantejar com podrien contribuir a aconseguir els objectius climàtics. Els panells de discussió estan disponibles per al seu visionat en la web:

Com pot contribuir la indústria de la moda a crear un canvi sistèmic? / Construir ponts entre les ICC i els responsables polítics a nivell de ciutats i regions / El paper de les arts digitals i Internet en l'acció climàtica.

pexels-photo-3957990_edited.jpg

En el marc del projecte europeu "MESOC", la ciutat de Rijeka i la Universitat de Rijeka organitzen els dies 30 de novembre i 1 de desembre la Conferència Internacional "La cultura en el període post-pandèmic - una oportunitat de creixement i noves oportunitats". Està prevista l'organització de dues taules redones, una sobre "espais nous i/o compartits en la cultura", i una altra sobre "l'enfocament tradicional enfront d'enfocament digital - diferents perspectives per a la cultura". La inscripció per a assistir està oberta (modalitat en línia i modalitat presencial).

Imagen6.png

Cent cinquanta Estats han adoptat per unanimitat una ambiciosa Declaració per a la Cultura al final de la conferència sobre cultura més gran celebrada en els últims 40 anys "MONDIACULT 2022" convocada per la UNESCO. 


Reflecteix l'acord dels països sobre un full de ruta comú per a enfortir les polítiques públiques en l'àmbit de la cultura.

Imagen10.png

En el marc del projecte "i-Portunus Houses – Kick-Start a Local Mobility Host Network for Artists & Cultural Professionals in All Creative Europe Countries" , la European Cultural Foundation, MitOst i Kultura Nova Foundation han publicat un estudi d'investigació sobre la mobilitat en la cultura dut a terme per experts de diferents disciplines, que cobreix, entre altres aspectes, el marc conceptual de la mobilitat en la cultura; un estudi sobre la mobilitat en la cultura des de la perspectiva dels artistes, els professionals de la cultura, els amfitrions i els finançadors; una avaluació del programa de beques de mobilitat i-Portunus Houses i l'escenari per al futur de la mobilitat en la cultura.

Presentació disc XAVI SARRIA.2021 TPV.jpg

La Unió Europea ha publicat l'estudi "Situació dels teatres en els Estats membres de la Unió Europea", en el qual s'analitza l'impacte del sector del teatre a la Unió Europea, la seva estructura econòmica i de negoci i les conseqüències de la pandèmia COVID-19 en el sector, entre altres temes.

yellow-cactus-ItAy7B9PwN4-unsplash.jpg

La Comissió Europea ha desenvolupat una eina interactiva de mapatge d'oportunitats de finançament per al sector audiovisual i mitjana.

L'objectiu d'aquest mitjà interactiu és facilitar l'accés als mecanismes de suport financer relacionats amb la UE. Inclou informació sobre oportunitats de finançament per a entitats tant del sector audiovisual com dels mitjans informatius. Ajudarà als actors del mercat dels mitjans a identificar i sol·licitar la font més adequada de suport de la UE entre els programes i instruments disponibles per a ells.

moritz-kindler-O5NMovmNgZg-unsplash.jpg

S'ha llançat l'informe de progrés de la Iniciativa New European Bauhaus. Aquesta iniciativa és un moviment creatiu relacionat amb l'art, la cultura, la inclusió social, la ciència i la tecnologia, l'objectiu de la qual és dissenyar futures maneres de viure

A més,  també pretén fomentar el Pacte Verd i crida a un esforç col·lectiu de la societat en relació a construir un futur sostenible i inclusiu.

scott-graham-5fNmWej4tAA-unsplash.jpg

La Càtedra Iberoamericana d'Indústries Culturals i Creatives de la Universitat Miguel Hernández posa a la disposició del sector cultural i creatiu la Plataforma IBEROS, un motor de cerca avançada d'ofertes formatives especialitzades en les Indústries Culturals i Creatives per als països iberoamericans i que engloba formació superior (títols de grau i diplomatures), formació de postgrau (màster i doctorat) i altres cursos i titulacions específiques per a les ICC.

pexels-guillaume-meurice-2529185_edited.jpg

La Comissió Europea publica en castellà la guia «Com comunicar el teu projecte». Una guia pas a pas sobre la comunicació de projectes i resultats», elaborada per la Comissió Europea en col·laboració amb l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA). Aquesta guia té per objecte ajudar als projectes beneficiaris de diversos programes de la Comissió, entre ells Europa Creativa, CERV o Erasmus+, en la planificació, desenvolupament i avaluació en les seues activitats de comunicació.

pexels-daian-gan-102127_edited.jpg

El Ministeri de Cultura i Esport disposa d'un localitzador de residències, espais de creació i centres d'art contemporani. Aquesta eina complementa i amplia la labor empresa amb la publicació de la Guia de Recursos per a l'Arts Visuals i que s'incardina dins d'una estratègia de suport a la projecció internacional del sector de les arts visuals espanyoles, mitjançant l'elaboració d'estudis i programes de localització de residències en l'exterior, per a afavorir la mobilitat dels creadors.

pexels-karolina-grabowska-4386467_edited.jpg

Dins del projecte Culture for Health, cofinançat per la Comissió Europea, s'ha publicat l'informe "Culture's contribution to health and well being - A report on evidence and policy recommendations for Europe". L'objectiu d'aquest informe és sintetitzar l'evidència existent sobre l'efecte positiu de les activitats artístiques i culturals en la salut i el benestar.

pexels-sergio-souza-2075670_edited.jpg

El Ministeri de Cultura i Esport llança el portal 'Ecosistema Cultura Territori'. El seu objectiu és impulsar i revitalitzar un ecosistema cultural divers en el medi rural que consolide l'oferta cultural, enfortisca el sector cultural i creatiu i genere oportunitats d'ocupació.

El portal recull la cartografia de projectes beneficiaris, que s'anirà ampliant a mesura que es resolguen en els pròxims mesos les diferents convocatòries, i possibilita el desplaçament per la geografia espanyola per a conéixer en profunditat les iniciatives culturals finançades, els seus promotors i l'àrea on desenvolupen la seua activitat.

MicrosoftTeams-image (2)_edited.jpg

Dins de la iniciativa New European Bauhaus, l'objectiu de la qual és reflexionar sobre futures formes de viure, s'han posat en marxa dos cercadors de projectes i idees sostenibles, innovadores i inclusives que puguen resultar inspiradores, fomentant així el Pacte Verd Europeu amb la vida quotidiana. Es distingeixen dos cercadors, on es pot filtrar per països i per temes:

pexels-alena-koval-886521 (1)_edited.jpg

L'Observatori Basc de la Cultura disposa de la guia "Cultura i Sostenibilitat", en la qual es detalla l'estat de la qüestió sobre el binomi entre cultura i sostenibilitat, explorant els estudis, propostes i iniciatives que demostren tant la importància de la cultura en la millora de la responsabilitat ambiental com la influència que ha rebut el sector pels relats de sostenibilitat existents. A més, es posa a la disposició del sector cultural una guia pràctica per a orientar l'acció de les organitzacions culturals cap a l'adopció de mesures de desenvolupament sostenible en l'àmbit mediambiental.

kyle-glenn-nXt5HtLmlgE-unsplash.jpg

El British Council ha publicat l'informe “Soft Power i Relacions Culturals: Anàlisi Comparativa”. Aquesta anàlisi es basa en un estudi empíric de l'estructura organitzativa de les relacions culturals als EUA, Rússia, Corea, França, el Brasil, Qatar, EAU, Turquia, l'Índia, el Japó, Regne Unit, UE, Alemanya i la Xina i identifica les característiques clau de les relacions culturals i les seues actuacions en diferents llocs del món com a vector de suport a la política i promoció exterior dels territoris.

pexels-gül-işık-2128249_edited.jpg

En el marc del projecte europeu CICERONE, s'ha publicat l'informe “Xarxes de producció en el sector cultural i creatiu: estudis de casos en el patrimoni cultural, els arxius i les biblioteques”. L'objectiu d'aquests estudis de cas és comprendre els vincles i mecanismes clau de les xarxes de producció del sector cultural i creatiu i explorar quines polítiques públiques poden contribuir a millorar el suport als sectors cultural i creatiu.

pexels-niklas-jeromin-15405989_edited.jpg

El dia 21 d'abril es va celebrar el Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació, dia designat per Nacions Unides per a conscienciar sobre el paper que la cultura i la creativitat juguen en el desenvolupament humà. Segons Nacions Unides, la cultura i la creativitat contribueixen en el 3,1% del PIB mundial i suposen 6,2% de l'ocupació en el món. Les exportacions de béns i serveis culturals s'han duplicat en les últimes dècades. En aquesta línia, l'informe “Repensar les polítiques per a la creativitat: Plantejar la cultura com ben públic general”, de Nacions Unides, incideix, mitjançant dades il·lustratives, sobre com les polítiques poden impulsar ecosistemes creatius per a aconseguir un món més sostenible amb l'horitzó 2030.

guillaume-perigois-0NRkVddA2fw-unsplash_edited.jpg

Les xarxes d'organitzacions del sector cultural i creatiu són un instrument clau per a donar suport a la internacionalització dels agents del sector. La Unió Europea cofinança 37 xarxes paneuropees d'organitzacions culturals i creatives, en el marc del programa Europa Creativa (2021-2027). Aquestes xarxes, de caràcter multisectorial o específiques d'un sector (música, arquitectura, arts escèniques, etc.) fan costat a organitzacions i professionals de la cultura que contribueixen a reforçar la competitivitat i la diversitat dels sectors culturals i creatius europeus.

A manera il·lustrativa, la xarxa European Creative Business Network engloba a 186 membres de 138 països i regions (agències públiques, entitats de finançament, organitzacions promotores i d'investigació, etc.) en l'àmbit de les indústries culturals i creatives, o la xarxa European Creative Hubs Network inclou a pols i espais creatius amb impacte econòmic i social a Europa.

European_Council_(38185339475)_edited.jpg

El Consell d'Europa ha publicat l'informe “Free to Create: Artistic Freedom in Europe”. En ell s'examinen els reptes als quals s'enfronten els artistes i treballadors culturals europeus en la pràctica del seu dret a la llibertat d'expressió artística dins d'Europa, des del nivell normatiu i legislatiu, fins a atacs de grups no governamentals o lobbies que influeixen en l'autocensura.

susan-q-yin-2JIvboGLeho-unsplash.jpg

L'Institut Cervantes posa a la disposició del sector editorial el Mapa Mundial de la Traducció, un generador de coneixement a partir de la producció massiva de metadades sobre obres publicades i traduïdes a l'alemany, àrab, xinés mandarí, francés, anglés, italià, japonés, portugués, rus i suec.

Manises_-_Edificio_El_Arte_(Oficina_de_Turismo)_4_edited.jpg

Coneixes la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO? Aglutina a 180 ciutats que treballen juntes cap a un objectiu comú: posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria. Les ciutats de Dénia (gastronomia) i Manises (artesania) són part d'aquesta xarxa des de 2015 i 2021 respectivament.

pexels-obregonia-d-toretto-918281_edited.jpg

Amb motiu del Marché du Film del Festival de Cannes, l'Observatori Europeu de l'Audiovisual ha publicat l'informe “Focus – World Film Market Trends 2023”, que inclou les dades 2022 sobre les tendències en el mercat cinematogràfic, incloent-hi assistència i taquilla obtinguda als cinemes d'Europa i les xifres de producció de llargmetratges als països europeus.

denise-jans-tV80374iytg-unsplash_edited.jpg

L'Observatori Europeu de l'Audiovisual també ha publicat l'informe “Writers and directors of film and TV/SVOD fiction: 2015-2021 figures” en el que s'aporten dades estadístiques i tendències clau sobre guionistes i directors de llargmetratges de cinema o de ficció per a TV/SVOD durant el període 2015-2021.

george-kedenburg-iii-ECw9RwoHY8o-unsplash_edited.jpg

La FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia) acaba de publicar el Llibre blanc de la interrelació entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat a Espanya 2023, que persegueix generar una perspectiva de l'àmbit Art-Ciència-Tecnologia-Societat (ACTS) més transversal, col·lectiva i ajustada a la seua pròpia realitat i que inclou una selecció d'estudis de cas a nivell estatal i internacional en aquest àmbit.

nicolas-j-leclercq-qDLLP0yP7FU-unsplash_edited.jpg

L'Observatori Europeu de l'Audiovisual posa a la disposició del sector l'eina MAVISE, una base de dades que s'actualitza de forma regular sobre serveis de mitjans audiovisuals, plataformes per a compartir vídeos i la seua jurisdicció a Europa. MAVISE inclou, d'una banda, els serveis amb seu a Europa i indica, quan està disponible, l'organisme registrador, el nom del servei en el registre i el proveïdor de serveis titular del registre. També, per als serveis disponibles a Europa però amb seu fora d'ella, MAVISE proporciona informació sobre el país d'origen del servei audiovisual i, quan està disponible, el proveïdor del servei.

alina-grubnyak-R84Oy89aNKs-unsplash_edited.jpg

L'Organització Internacional del Treball ha publicat l'informe “The Future of Work in the Arts and Entertainment Sector”, que inclou una panoràmica general i tendències d'impacte en el mercat del treball dins dels àmbits artístics i d'entreteniment. Entre les tendències analitzades s'inclouen temàtiques com la globalització dels mercats, els desenvolupaments tecnològics, la sostenibilitat o el potencial de creació d'ocupació de la indústria.

pexels-lukas-590016_edited.jpg

ICEX – España Exportació i Inversions posa a la disposició de les empreses més de 2.500 informes especialitzats en països i sectors, que són actualitzats regularment i són accessibles a través d'un Cercador d'Informes Especialitzats. A més d'estudis de mercat i fitxes de sector, s'inclouen a més informes de fires, que poden filtrar-se per sector, país, categoria i data de publicació.

pexels-andrea-piacquadio-3769138_edited.jpg

IVACE posa a la disposició de les empreses de la Comunitat Valenciana el cercador Find your Market, una eina que facilita la selecció de mercats d'una forma senzilla, interactiva i visual, d'acord amb les característiques del producte o servei i de l'empresa, en línia amb la seua estratègia d'internacionalització.

pexels-dids-1367000_edited.jpg

Promogut per l'associació DEV – Desenvolupament Espanyol de Videojocs, secundat per ICEX i amb la col·laboració d'Acció Cultural Espanyola, s'ha publicat la cinquena edició del Llibre blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs, que inclou dades sobre la indústria global del videojoc (segments de mercat, mercats geogràfics, principals companyies, etc.), informació sobre la indústria en l'Estat (número i evolució d'estudis, ocupació, facturació, ajudes i polítiques de suport, etc.), així com reptes i demandes de la indústria.

susan-g-komen-3-day-nsQj12P4uiI-unsplash_edited.jpg

El EIT (European Institute of Innovation & Technology) ha llançat la convocatòria del premi New European Prize for Women Innovators, dirigit a dones emprenedores i innovadores dels Estats membres relacionades dins de l'àmbit tecnològic, de la innovació i del coneixement, en tres categories: Women Innovators, Rising Innovators i EIT Women Leadership. El EIT va reforçar recentment la seua aposta per les indústries culturals i creatives amb la creació del EIT Culture & Creativity, per a impulsar la innovació i les interrelacions entre les indústries culturals i creatives d'Europa.

markus-spiske-_kB9NKpErH4-unsplash_edited.jpg

S'ha publicat per part de la Comissió Europea l'informe Greening the Creative Europe Programme, ofereix una visió general de com el sector creatiu i cultural pot contribuir als esforços de la Comissió Europea per a integrar les accions pel clima a través del Programa Europa Creativa.

pexels-gabriel-3150757_edited.jpg

El European Heritage Days ha publicat la nova "Handbook for National Coordinators and Stakeholders".

El Manual pretén facilitar el treball dels Coordinadors Nacionals i altres parts interessades que exerceixen un paper essencial en l'èxit de l'organització de les Jornades Europees del Patrimoni.

markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplash_edited.jpg

La presidència espanyola del Consell de la Unió Europea va celebrar a Barcelona de l'11 al 13 de juliol la conferència titulada Cultural and Creative Industries Event, amb l'objectiu de reflectir com les indústries culturals i creatives contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones. L'enregistrament de les sessions, organitzada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), en col·laboració amb el Ministeri de Ciència i Innovació i el Ministeri de Cultura i Esport d'Espanya, està disponible online.

String quartet in Oradea_edited_edited.jpg

El passat 21 de juny es va celebrar el Dia Europeu de la Música, una jornada dedicada a la reivindicació i promoció de la música com a llenguatge universal de la humanitat. La seua finalitat és aconseguir un intercanvi cultural entre els estats europeus amb on es posen de manifest diferents gèneres musicals. A més, pretén aconseguir una major diversitat musical, creant espais perquè els professionals puguen mostrar els seus treballs i compartir-ho. 

EUROPEAN-CULTURAL-FOUNDATION_logo_edited.jpg

La Fundació Cultural Europea ha publicat la seua revista anual "Common Ground 2023".  La Fundació Europea de la Cultura reforça el sentiment europeu desenvolupant i secundant iniciatives culturals que ens permeten compartir, experimentar i imaginar Europa.

Image by Jurica Koletić

El Departament de Cultura, Audiovisual i Esport del Regne Unit ha publicat el document estratègic "Creative Industries Sector Vision: A joint plan to drive growth, build talent and develop skills". En ell s'ofereix un diagnòstic de l'estat actual de les indústries creatives al Regne Unit, i es plasmen les línies estratègiques que se seguiran al país en els pròxims anys per al desenvolupament de la indústria.

LIVMX_edited.jpg

LIVEMX és el nou projecte cofinançat per Europa Creativa per a donar suport a un sector musical europeu més divers i sostenible. Consistirà en un programa d'ajudes en cascada d'una duració de tres anys, dissenyat per a respondre necessitats específiques de l'ecosistema musical europeu. Aquest programa d'ajudes compta amb un pressupost total de 4 milions d'euros, i preveu fer costat a 90 projectes beneficiaris a través de subvencions i accions de formació focalitzades en tres temes: exportació de música, sales de concerts, i circulació digital i participació.

Escultura con mascarilla

El World Cities Culture Forum, en col·laboració amb King's College de Londres, ha publicat l'informe "Creative recovery? The role of cultural policy in shaping post-COVID urban futures", en el qual analitza, després de tres anys de la irrupció de la pandèmia, quina va ser la resposta des del punt de vista de les polítiques culturals, i quina és la implicació que aquesta ha tingut per al futur desenvolupament urbà.

pexels-olena-goldman-998736_edited.jpg

En el marc de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, s'ha publicat la Declaració de Barcelona sobre Indústries Culturals i Creatives, que recull les principals conclusions de l'esdeveniment “Les indústries culturals i creatives com a impulsores del desenvolupament sostenible i el benestar a les ciutats” celebrada al juliol de 2023.

melyna-valle-dgeFqem7_zE-unsplash_edited.jpg

L'Observatori Audiovisual Europeu també ha publicat l'informe “Territoriality and release windows in the European Audiovisual Sector”, en el qual es realitza un anàlisi des del punt de vista legal sobre la territorialitat en el copyright en el cas de la comercialització i circulació de les obres cinematogràfiques a la Unió Europea.

Una persona que utiliza un dispositivo de RV

Presentat durant el Festival de Cannes dins del Marché du Film, l'Informe Nostradamus: ”Everything Changing All At Once”, destaca tinences per a predir i anticipar-se al futur de la indústria audiovisual en un termini de 3 a 5 anys, a través d'entrevistes amb experts i amb les aportacions d'altres informes i investigacions. 

Image by Austin Distel

Creative Europe Media Desk Deutschland ha publicat la guia "Get Trained! 2023-2024", en la qual es fa un mapatge de les possibilitats de formació dins de la Unió Europea en temàtiques relacionades amb el sector audiovisual: desenvolupament de guions, desenvolupament de projectes, co-producció, producció, post-producció, gestió, assumptes legals i sostenibilitat, distribució i màrqueting, mentoring and networking.

Image by Brett Jordan

META ha publicat l'informe "Culture Rising 2023", en el qual es revelen les tendències culturals a nivell global, amb base l'anàlisi de quatre milions de converses en Facebook i Instagram i una enquesta a nivell mundial. Entre elles es destaquen temàtiques com l'apreciació del patrimoni cultural propi o l'augment de les connexions en el metaverso.

jakob-owens-0qLXyEKKPMM-unsplash_edited.jpg

L'Observatori Audiovisual Europeu ha publicat l'informe “Audiovisual Media Services in Europe”, que ofereix una visió panoràmica del sector audiovisual europeu des de dues perspectives: d'una banda, l'oferta de canals de televisió, serveis a la carta i plataformes de vídeo compartit; i d'altra banda, una revisió dels principals agents que operen a Europa, amb especial atenció als 50 grups de televisió i 10 principals grups de serveis a la carta dirigits a altres mercats.

pexels-rdne-stock-project-7841410_edited.jpg

La Comissió Europea, a través d'Eurostat, ha publicat les dades referents a 2022 d'ocupació cultural a Europa, amb estadístiques per països. Entre altres dades, es destaca que l'ocupació cultural va créixer un 4,5% més que en 2021, representant 7,7 milions de persones (un 3.8% de l'ocupació total de la UE). S'ha registrat a més la menor bretxa de gènere de la història en l'ocupació cultural, amb 3,9 homes ocupats enfront de les 3,8 dones).

pexels-martin-lopez-1117132_edited.jpg

La xarxa European Film Promotion ha publicat la guia “European World Sales Companies 23/24”, en la qual s'inclou el perfil de 90 empreses europees que representen i venen produccions cinematogràfiques en els principals mercats i festivals del món.

shutterstock_1642716049_0_edited.jpg

La xarxa European Festivals Association (EFA), juntament amb Life Performance Europe, ha publicat l'informe “The ultimate cookbook for cultural managers: the EU Green Deal and Live Performance Organisations”, en el qual s'analitzen aspectes de la legislació europea per a entendre millor les iniciatives de l'àmbit cultural a nivell comunitari relacionades amb el Green Deal. El contingut de l'informe es recull així mateix en una infografia que resumeix i sintetitza com aplicar el Green Deal i integrar la sostenibilitat ambiental a les activitats diàries de les organitzacions d'arts vives.

BID_espa_ol_con_descriptor_HR_300dpi_color_edited.jpg

El Banc Interamericà de Desenvolupament ha publicat l'informe “10 anys impulsant la cultura i la creativitat: el compromís del BID amb les indústries culturals i creatives”, en el qual a més de repassar la trajectòria del banc en l'impuls de l'economia creativa en països d'Amèrica Llatina i el Carib, s'examinen oportunitats a futur per a la col·laboració entre stakeholders en l'àmbit de les indústries culturals i creatives.

CAPACITACIÓ

pexels-oleksandr-pidvalnyi-1008155_edited.jpg

Com encaminar el teu projecte empresarial cap als mercats internacionals? Entre altres recursos, el Basque District of Culture and Creativity disposa en el seu web d'una Guia d'Internacionalització, eina orientada a assegurar una internacionalització sostenible, sòlida i segura dels agents culturals i creatius.

john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash_edited.jpg

El projecte europeu de cooperació a la regió mediterrània CHEBEC - Hacking the Mediterranean Economy through the Cultural and Creative Industries, desenvolupat entre 2018 i 2020 ofereix una Guia Digital per a la Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives, orientada a emprenedors del sector cultural i creatiu, amb especial atenció al suport a la innovació i la internacionalització.

ux-indonesia-qC2n6RQU4Vw-unsplash_edited.jpg

Quines són les barreres per a la internacionalització dels serveis creatius intensius en coneixement? Recentment s'ha publicat en la revista Ekonomiaz de la Universitat del País Basc un article que explora les dificultats a les quals s'enfronten les empreses creatives a l'hora d'internacionalitzar-se, les implicacions que tenen des del punt de vista de negoci i les polítiques públiques.

hannah-busing-Zyx1bK9mqmA-unsplash_edited.jpg

El creixement internacional implica col·laborar amb altres organitzacions, que es converteixen en aliades en el procés d'internacionalització. El British Council ha dissenyat el curs en línia gratuït “Facilitating Cultural Collaborations dirigit a creadors i emprenedors interessats a millorar la qualitat i la naturalesa de les seues col·laboracions.

logotipo_accion_1_negro.jpg

En el marc del Pla "Cultura per a la recuperació", s'ha posat en marxa un Pla de Formació, que inclou una sèrie de cursos i activitats formatives dirigides als agents que formen l'ecosistema cultural i creatiu de la Comunitat Valenciana. A continuació trobaràs tota la informació sobre els cursos oferts per les universitats adherides:

   • Universitat Jaume I de Castelló (UJI)

   •Universitat d’Alacant (UA) 

   • Universitat de València (UV)

   • Universitat Politècnica de València (UPV)

   • Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH)

samantha-borges-EeS69TTPQ18-unsplash_edited.jpg

Centre Stage Online és part de Centre Stage, un projecte de col·laboració europeu per a dones artistes professionals de les arts escèniques i la música. Té com a objectiu contribuir a un canvi positiu tant a nivell individual com estructural per a dones artistes a Europa. En aquest sentit, ofereix un curs en línia gratuït.

daniel-thomas-gWlBxOAgXgQ-unsplash.jpg

El Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) ofereix un curs en línia en Emprenedoria Creativa. Està dividit en 3 mòduls, on es podran conéixer metodologies per a desenvolupar habilitats emprenedores, així com identificar conceptes clau de gestió financera a l'hora d'emprendre negocis creatius

Ofereix la possibilitat de conéixer el panorama d'Amèrica Llatina i Carib, on es coneixeran desafiaments que han d'afrontar els emprenedors creatius, a més de conéixer com els han superats i com han aprofitat les oportunitats presentades.

bottom of page